Jak překonat pocit hladu

Jak překonat enormní pocit hladu?
Tělo má zažitý rytmus, na který si už zvyklo. Najednou mu nutíme něco jiného. Nejdříve omezíme sladké pokrmy a velmi kalorické potraviny, ale i tak se dříve nebo později dostaví nepříjemné pocity hladu a nutkání něco sníst. V takové situaci velmi dobře poslouží obyčejná voda. Zkuste si místo jídla dopřát sklenici vody nebo teplého čaje. Výborně se hodí například zelený čaj, který zároveň napomáhá rychlejšímu metabolickému spalování tuků a má i detoxikační účinky.

Co bych mohl udělat pro to, aby docházelo k pocitu hladu co nejméně?
Tělo potřebuje pro správnou funkci určité množství 4 základních složek - jsou to bílkoviny, cukry, tuky a vláknina. Doporučené množství záleží na vaší aktuální hmotnosti a během hubnutí se mění. Nemělo by ale docházet k omezení příjmu těchto složek na úkor zvýšené rychlosti hubnutí. Proto je ideální pečlivě zapisovat jednotlivé pokrmy a analyzovat si, jaké složky je potřeba do jídelníčku přidat, a které můžeme naopak ubrat, abychom splnili doporučený denní limit. Když dosáhneme vyváženého příjmu bílkovin, cukrů, tuků a vlákniny budeme se cítit sytě a navíc nebude docházet k nepříjemným pocitům hladovění.

Když jsem ale byl zvyklí jíst sladká jídla, mohu si je při hubnutí také dopřát?
Ze začátku je nejlepší omezit sladká jídla na minimum. Problém je v tom, že většina dostupných komerčních potravin obsahuje velké množství cukrů a tuků, které tělo v tak hojném množství nepotřebuje. Ideální je si připravit domácí buchtu, která bude obsahovat oblíbené ingredience navíc se zastoupením vlákniny a bílkovin. Pokud nemáte čas na pečení nebo výrobu vlastních pokrmů zkuste si zakoupit nějakou zdravější müsli tyčinku nebo tyčinku s vyšším obsahem bílkovin nebo vlákniny. Ideálně takovou, která má alespoň 10 g bílkovin na 100 g a alespoň 3 g vlákniny na 100 g. Zároveň by její energetická hodnota neměla překročit 1800 kJ / 430 kcal na 100 g.

Proč je právě motivace při hubnutí tak důležitá?
Během hubnutí se začínají u každého projevovat nepříjemné pocity, jelikož si tělo zvyká na nový režim, který je za začátku do jisté míry stresující. Je to jako v životě, když se rozhodnete pro nějakou radikální změnu. Pokud se rozhodnete změnit životní styl a především pak váš jídelníček, budete notnou dávku odhodlání a motivace potřebovat.

Kde mohu takovou motivaci získat?
Především je zapotřebí se zapřít a nepovolit. Určitě vám pomůže rodina nebo kamarádi. Jako velmi dobrý nástroj poslouží rovněž motivační partner, který podobně jako vy také chce zhubnout.

Má to hubnutí vůbec smysl?
Mějte především na paměti, že nadváha nebo obezita způsobuje velké zdravotní problémy hlavně vám. Staticky je dokázáno, že lidé trpící nadváhou se dožívají celkově nižšího věku. Pokud chcete něco dobrého pro sebe udělat, tak nejlepší způsob je začít žít zdravěji. Každý začátek je samozřejmě těžký, ale výsledek bude stát za to. Nejenže se sami budete lépe cítit, ale i ostatní věci v životě půjdou snáze. Budete mít více životní energie a optimismu. Svět je plný výzev, tak proč stát někde v rohu stranou s hamburgerem v ruce...

Žádné komentáře:

Okomentovat